You need flash!
no cover -  

Pavel Bobek

country Czech blues seen live oldies

Pavel Bobek se narodil 16.září 1937 v Praze (zemřel 20.11.2013), po gymnáziu studoval v letech 1955-1961 na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT. Stejně jako všichni jeho vrstevníci propadl rokenrolu, začal zpívat s fakultní skupinou FAPS, později působil v tzv Studiu bigbeatové hudby a v roce 1959 v divadle Paravan.

Jako inženýr architekt nastoupil ve Sdružení velkovýkrmen, kde působil v jedné projekční skupině se svými vysokoškolskými kolegy: konferenciérem Rangers a rozhlasovým diskžokejem Mirkem Černým a s Petrem Nárožným.

V roce 1963 přijal angažmá sólového zpěváka skupiny Olympic, dvě sezony s ní vystupoval v programu Ondráš podotýká v divadle Semafor a v březnu 1964 s ní nahrál pro značku Supraphon klasické rokenrolové tituly Sweet Little Sixteen, Oh Boy! a duet s dalším spolužákem z fakulty Pavlem Švábem Sealed With A Kiss. O rok později se objevil na singlu s písničkami Memphis, Tennessee a Rave on.

Po odchodu od Olympicu v roce 1965 zpíval s různými skupinami, od roku 1966 nejintenzivněji s Country Beatem, s nímž se v roce 1967 stal stálým členem divadla Semafor, kde působil až do roku 1990.

Spolupráce s textařem Jiřím Grossmannem přivedla Bobka v roce 1970 na 1. místo hitparády Supraphonu se singlem Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát a o rok později na 2.místo s písničkou Houston. V roce 1973 připojil další úspěšné singly Vincent a zejména Nedělní ráno, které jej znovu zavedlo do supraphonské Top 10. Ani tyto mimořádné úspěchy mu však u Supraphonu nevysloužily samostatné album.

Proto v roce 1975 odešel ke značce Panton a díky pochopení a pomoci jejího ředitele Jiřího Maláska nahrál v roce 1975 první album Veď mě dál, cesto má. V jeho obsahu byly, kromě titulní písně například Pojď stoupat jak dým, Má dívka N, Já jsem byl bloud, Víš, kdo ti smí z tvých vlásků copy splést? a Nedělní ráno.

Jako zaměstnanec divadla Semafor účinkoval v pásmech skupiny M.Šimka a s Miroslavem Horníčkem ve vlastním show Dva muži někde.

Čas od času přinášel nová alba, jejichž písně dokázaly všeobecnou posluchačskou popularitou překlenout období mezi vydáním další kolekce. K nejvýraznějším nahrávkám té doby patřily Pojď dál a zpívej (1978) a především Lásko, mě ubývá sil, singl, který byl v letech 1980-81 plných 13 měsíců v Top 10 Supraphonu. V roce 1981 vydal Supraphon kompilaci Profil 1970-79 a současně i Panton, s nímž měl od roku 1980 exkluzivní smlouvu, novinkový projekt Zkus se životu dál smát. Z dalších titulů produkce LP zaujalo především album Stárnoucí mladík, které vydal Panton v roce 1984, na němž byly kromě titulní písně další výrazné nahrávky jako Permanentní flám, Jamajka a Z pekla štěstí.

K nim se v dalším letech zařadily především duet s Marií Rottrovou S tím bláznem si nic nezačínej (1985), Dálniční hlídka (1990), Muž na konci světa (1991), Z nebe padá ranní déšť, Country Boy a Bůh mě má rád (všechny 1993), Amanda, Noční déšť jde Georgií , duet s Y. Přenosilovou Cestou dlouhou (všechny 1995) a Tam, kde leží Phoenix (1996).

Od roku 1982 jezdil s koncertním programem Pár přátel mít se skupinou Groš a později začal koncertně i studiově spolupracovat takřka výhradně s pianistou a aranžérem Milošem Nopem a jeho manželkou Lídou Nopovou. Od roku 1980 je držitelem Zlaté Porty za zásluhy a rozvoj country nusic.

Jeho zatím poslední studiové album vyšlo v roku 2012 a jmenuje se Kruhy.
Bohužel tak to i zůstane, protože Pavel Bobek zemřel 20.11.2013 v Praze, ve věku 76 let.

Diskografie

* 2012 Kruhy - EMI Music
* 2010 Víc nehledám… - Universal Music (podtitul: Pocta písním, které zpíval Johny Cash)
* 2008 Muž, který nikdy nebyl IN - Universal Music
* 2007 Nedělní ráno - Universal Music
* 2007 Antologie - Supraphon (2CD)
* 2006 40 hitů od A do Z - Universal Music (2CD)
* 2005 Muž, který nikdy nebyl IN - Brothers Records
* 2002 Všem dívkám, co jsem měl kdy rád - Universal Music
* 2000 Jsem pouhý známý - Venkow Records
* 1998 Pavel Bobek v Lucerně - Venkow Records
* 1996 Bůh má mě rád - Bonton Music
* 1995 Hejno padlých andělů - Monitor EMI
* 1994 The Best Of Pavel Bobek Volume II. - Panton
* 1993 Zvláštní věc - Supraphon
* 1993 Pojď dál a zpívej - Supraphon
* 1992 The Best Of Pavel Bobek Volume I. - Supraphon
* 1992 Muž v zrcadle - Panton
* 1988 Já přitom byl - Panton
* 1986 Galaportrét - Panton
* 1984 Stárnoucí mladík - Panton
* 1982 The Stranger - Artia
* 1981 Zkus se životu dál smát - Panton
* 1981 Profil - Supraphon
* 1975 Veď mě dál, cesto má - Panton

Kompilace

* 2012 Singing Ya Ya Youpi - EMI Czech Republic
* 2008 Okno mé lásky - Universal Music -03. Všem dívkám, co jsem měl kdy rád duet s Karlem Gottem)
* 2008 Nejlepší písničky O Lásce všech dob - Universal Music - 14. Pavel Bobek - Lásko, mně ubývá sil -cd2
* 2007 Nejlepší výběr 80.let všech dob - Universal Music -18. Lásko, mně ubývá sil
* 2007 Holky z naší školky - Universal Music -18. Má dívka „N"
* 2007 Zřejme letos nikde nejsou kytky - Universal Music -13. Divoká růže (duet s Marií Rottrovou)
* 2007 Nejlepší country výběr všech dob - Universal Music -10. Veď mě dál, cesto má (Take Me Home, Country Roads) -cd2 / 07. Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát (Ruby, Don’t Take Your LoveTo Town)
* 2007 Hold Johnnymu Cashovi - Supraphon
* 2007 Den, kdy se vrátí láska - Universal Music -09. Zavolám a jen ozvěna se vrátí
* 2007 Je jaká je - Universal Music -08. Nnedělní ráno / 15. Veď mě dál cesto má
* 2006 Karaoke 2 - Universal Music -04. Houston
* 2006 Legendy českého popu 60.léta - Universal music -07. Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát
* 2006 Country superpohoda - Supraphon - 01. Country boy (Lord Have Mercy On A Country Boy) / 15. Pojď se mnou touhle ulicí / 14. Z nebe padá ranní déšť (Early Morning Rain) - CD / 24. Lásko, mně ubývá sil (Lucille) CD
* 2006 Snídaně v trávě - Universal Music - 07. Pojď stoupat jak dým / 13. S tím bláznem si nic nezačínej (duet s Marií Rottrovou)
* 2006 Zamilovaná - Universal Music -03. Divoká růže (duet s Marií Rottrovou)/ 17. Dítě květin
* 2005 Hej pane diskžokej - Universal Music -15. Veď mě dál cesto má
* 2005 Mr. Rock & Mr. Roll - Supraphon - Pavel Bobek a Olympic - 02. Oh Boy! / 08. Memphis, Tennessee/ 10. Rock Around The Clock
* 2005 Hitparáda 90. let - Supraphon - 21. Obludárium duet s Bolkem Polívkou - CD
* 2004 Hitparáda 70. let - Supraphon - 19. Veď mě dál, cesto má
* 2003 Naše country hity - Supraphon - 10. Veď mě dál, cesto má
* 2002 Country Pohoda I. - Supraphon - 02. Muž na konci světa (Seven Spanish Angels) / 21. Pojď se mnou touhle ulicí
* 1999 Superhity století 1970-1979 - Universal Music - 13. Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát
* 1998 Hity z našeho saloonu - Monitor EMI - 12. Noční déšť jde Georgií
* 1997 Country dálnice 2 - Venkow Records
* 1994 Hity 1970 - Supraphon -11. Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát (Ruby, Don´t Take Your Love To Town)
* 1993 Hity 1974 - Supraphon

WEB links:
Official WEB: Oficiální web

Biography: Biografie
Discography: Diskografie
Photo: Galerie

Wiki: Wikipedie


Pavel Bobek has published photos.
TOPlist